Πώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα επηρεάζει τη γονιμότητά σας

  • 1 min read

Πώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα επηρεάζει τη γονιμότητά σας

Η ανοσολογία και η αναπαραγωγή συνδέονται στενά και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική ιατρική. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγή.

Πέραν από την επιδείνωση της ποιότητας των ωαρίων, με ταυτόχρονη αύξηση των γενετικών αλλοιώσεων, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, ότι με την αύξηση της ηλικίας των
γυναικών διαταράσσεται και η φυσιολογική ανοσολογική απόκριση, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν συνήθη αίτια διαταραχών της γονιμότητας. Νοσήματα, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) και το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο (APS) συνδέονται με αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας και επαναλαμβανόμενων αποβολών. Τα νοσήματα αυτά, χαρακτηρίζονται από διαταραγμένη ανοσολογική απόκριση κατά των ιστών του ίδιου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των αναπαραγωγικών οργάνων.

Μια άλλη πτυχή της στενής σχέσης του ανοσοποιητικού συστήματος με τις διαταραχές γονιμότητας αποτυπώνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των υποδοχέων KIR και των αντιγόνων των ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA). Η αλληλεπίδραση αυτή φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης .

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για ανοσολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την αναπαραγωγή περιλαμβάνουν κυρίως εξετάσεις αντισωμάτων. Τέτοιες εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία αντισωμάτων έναντι του σπέρματος, του λειτουργικού ιστού των οωθηκών ή του ενδομητρίου. Η σχέση ανάμεσα στους υποδοχείς KIR και τα αντιγόνα HLA, μπορεί να καθορίσει περαιτέρω, εάν υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ των δύο συντρόφων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση του εμβρύου. Το σύνολο των εξετάσεων είναι άκρως βοηθητικό τόσο κατά τη διαδικασία αρχικού ελέγχου, όσο και κατά τη διαδικασία των θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Η χρήση όμως θεραπευτικών παρεμβάσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, ενώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα όλων των σχετικών μελετών και τα συμπεράσματα όλων των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών.

Ως ειδικός στη γυναικολογία και μαιευτική και στην αναπαραγωγική ιατρική, ενημερώνω πάντα τους ασθενείς για όλες τις παραπάνω συσχετίσεις διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος με την υπογονιμότητα.

Για περαιτέρω ενημέρωση επισκεφτείτε την αρχική μας σελίδα chrisroukoudis.com ή κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας.